Ananas – właściwości odżywcze, korzyści zdrowotne

Ananas - właściwości odżywcze, korzyści zdrowotne

Ananas jest doskonałym źródłem witaminy C oraz karotenoidów luteiny i beta-karotenu. Owoc ten zawiera również kilka innych witamin, takich jak A, B6, B12, niacyna, kwas pantotenowy (witamina B5), folian, żelazo i potas. Jest również bogatym źródłem minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, fosfor i cynk. Te minerały pomagają w przyswajaniu składników odżywczych z jedzenia, które spożywamy.

Czy warto jeść ananasa?

Ananas zawiera dużą ilość witaminy C, która pomaga w zwalczaniu przeziębień i utrzymaniu silnego układu odpornościowego. Witamina C działa jako przeciwutleniacz, zatrzymując wolne rodniki wewnątrz siebie, aby zapobiec ich uszkodzeniu komórek i tkanek. Oprócz tego jest również niezbędna do produkcji kolagenu. Kolagen jest białkiem, które tworzy tkanki strukturalne, takie jak skóra, kości i tkanka łączna. Jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości witaminy C w swojej diecie lub jesteś regularnie narażony na działanie szkodliwych wolnych rodników, twoje ciało może nie produkować wystarczającej ilości kolagenu, co prowadzi do słabych lub łamliwych paznokci i skóry.

Ananas – korzyści zdrowotne

Ananas jest doskonałym źródłem witaminy C oraz karotenoidów luteiny i beta-karotenu. Owoc zawiera również kilka innych witamin, takich jak A, B6, B12, niacyna, kwas pantotenowy (witamina B5), folian, żelazo i potas. Jest również bogatym źródłem minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, fosfor i cynk. Minerały te pomagają w przyswajaniu składników odżywczych z pokarmów, które spożywamy. Ananas jest doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga w zwalczaniu przeziębień i utrzymaniu silnego układu odpornościowego. Witamina C działa jako przeciwutleniacz, zatrzymując wolne rodniki wewnątrz siebie, aby zapobiec ich uszkodzeniu komórek i tkanek. Oprócz tego jest również niezbędna do produkcji kolagenu. Kolagen jest białkiem, które tworzy tkanki strukturalne, takie jak skóra, kości i tkanka łączna.

Ananas – wartości odżywcze

Ananas zawiera duże ilości wody, witamin, minerałów i błonnika.

Ilość białka i węglowodanów w porcji ananasa jest dość niska – odpowiednio tylko 0,8 g i 2,1 g.

Błonnik obecny w ananasie jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych stanów zdrowotnych, takich jak wysokie ciśnienie krwi, choroby serca i cukrzyca typu 2.

Ananas ma także pozytywne właściwości dla mężczyzn.

Jak wybrać i przechowywać ananasa?

  • Wybierz ananasa, który ma intensywny kolor i jest twardy
  • Ostrożnie obchodź się z ananasem podczas zakupu, ponieważ skórka owocu jest bardzo delikatna. Podczas zakupów trzymaj go w koszyku lub plastikowej torbie, aby się zabezpieczyć.
  • Nie kupuj ananasa, który już od dawna leży na półce sklepowej.
  • Najlepszym czasem na zakup owoców jest czas, kiedy są one jeszcze zielone, ale zaczęły żółknąć. W ten sposób można mieć pewność, że owoce są w szczytowej formie i pozostaną świeże przez odpowiednią ilość czasu.
  • Najlepszym sposobem na przechowywanie ananasa jest pomieszczenie o temperaturze pokojowej.